Stationsschip Defensie teruggekeerd: anti-drugsoperaties hervat

Defensie in het Caribisch gebied heeft weer een operationeel patrouilleschip tot haar beschikking. Het marineschip Zijner Majeisteits (Zr.Ms.) Friesland kwam afgelopen zondag rond 12:00u aan op Curaçao. Zr.Ms. Friesland zal voor minimaal een half jaar in het Caribisch gebied verblijven.

De komende maanden zal het schip intensief op de Caribische zee patrouilleren. Daar wordt zij onder andere ingezet voor anti-drugsoperaties, handhaving bij wapensmokkel en mensenhandel maar ook bij eventuele orkaannoodhulp binnen of buiten het Koninkrijk. Het schip zal ook varen voor de Kustwacht, en zal zich ook bezig houden met het handhaven van milieuregels, bijvoorbeeld als het gaat om (illegale) visserij.

Het nieuwe stationsschip is wederom een Oceangoing Patrol Vessel van de Hollandklasse. Zr.Ms. Frieslandwas in het voorjaar van 2018 voor het laatst als stationsschip in het Caribisch gebied actief. Met de aanwezigheid van het stationsschip geeft de krijgsmacht invulling aan haar grondwettelijke taken, zoals het handhaven van de internationale rechtsorde. Het vorige stationsschip, Zr.Ms. Groningen, wist een record drugsvangsten te boeken van vijfmaal in één maand en heeft duizenden kilo’s drugs onderschept.