UNKOBON BESPARINGSTIPS ELEKTRICITEITSREKENING

Huishoudens kunnen aanzienlijk besparen op hun elektriciteitsrekening. Op haar pagina www.fb.com/Unkobon is de consumentenbond van Bonaire gestart met een campagne met besparingstips.
Tip 1. Koop elektrische apparaten van 50 hertz (Hz). Met een 50Hz koelkast bespaar je met het tarief per 1-1-2018 al snel $180 per jaar.
Wanneer je een nieuwe koelkast (of wasmachine) nodig hebt, koop dan een 220volt / 50 Hz model. Mogelijk kost dit ‘Europese’ model iets meer bij aanschaf, maar dat verschil haal je er snel uit op de rekening van de WEB door het verminderde verbruik. Je dient uiteraard wel een 220 volt aansluiting in de keuken beschikbaar te hebben.
Een grote transformator heeft meer eigen verliezen dan een kleine. Indien je besluit toch een Amerikaans model te kopen, kies dan de transformator niet groter dan werkelijk noodzakelijk is bij het model koelkast/wasmachine. Trek de stekker uit het stopcontact als je de wasmachine niet gebruikt. Klik hier voor meer informatie.