CBCS viert 190-jarig bestaan

Willemstad/Philipsburg – De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten viert vandaag haar 190-jarig bestaan. Het was Koning Willem I die in 1828 de opdracht gaf tot het oprichten van een bank die orde moest scheppen in de chaotische financiële huishouding op Curaçao en onderhorigen. De bank moest leningen verstrekken aan ondernemers om zo de economie op het eiland te bevorderen. De bank stond daarom ook bekend als de Bank der Leening. De bank was gevestigd in het Fort Amsterdam en vormde een onderdeel van het Departement van Financiën.


De bank heeft in de 190 jaar van haar bestaan veel veranderingen doorgemaakt. Met de komst van commerciële banken op de eilanden stootte de bank haar commerciële taken af en concentreerde zich op de taak van toezichthouder. In 1953, bij de viering van het 125-jarig bestaan van de bank, bestond het personeel van de bank uit een secretaris, een kassier, een bode en vier administratieve krachten. Vandaag de dag telt de bank ruim 200 professionals die samen toezien op de stabiliteit van onze gulden en gezonde financiële sector. De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten is, met haar 190 jaar, de oudste nog bestaande circulatiebank van het westelijk halfrond.
Ter gelegenheid van deze mijlpaal heeft de Bank besloten een donatie te geven aan twee instanties (één op Curaçao en één op St Maarten): Nos ta Konektá en Philipsburg Jubilee Library.


Nos ta Konektá, die vandaag een symbolische cheque van NAf 19.000 in ontvangst mocht nemen, is een project van de Stichting Curaçao Open waarbij jongeren tussen 12 en 17 jaar uit achterstandswijken de kans krijgen om deel te nemen aan lessen over computer- en internetgebruik, mediawijsheid en omgaan met informatie. In het digitale tijdperk waarin wij leven wordt het beheersen van computervaardigheden steeds belangrijker. Vaak ontbreekt er bij armere gezinnen thuis de apparatuur en de toegang tot het internet. Het digitale gat dat hierdoor ontstaat, ontneemt deze groep jongeren gelijke kansen op ontwikkeling, werk en een toekomst.
De CBCS is trots een bijdrage te kunnen leveren aan het goede werk van deze twee instanties.
In bijzijn van het personeel sneed interim-president mw. Leila Matroos-Lasten vanmorgen een taart aan en werd het glas geheven op de toekomst van de CBCS.