Reconstructieteam Statia gaat door met programma

Het Reconstructieteam op Statia gaat gestaag door met zijn taak om St. Eustatius te herbouwen na de passage van orkanen Maria en Irma. Er zijn al twee ladingen bouwmateriaal op het eiland aangekomen. Het team heeft opnieuw gesproken met huiseigenaren. Ook worden contracten met lokale aannemers getekend.

Op donderdag 2 november was er een bijeenkomst met huiseigenaren in het Mike van Putten jeugdcentrum in Concordia. Zij werden geïnformeerd over het verdere verloop van het reconstructie proces. Mensen met een opstalverzekering kunnen overigens geen aanspraak maken op bijstand via het herstel project, met uitzondering van de zwaarst getroffen gevallen.

De huiseigenaren is gevraagd om de informatie verder door te geven zodat bewoners hun schade zo snel mogelijk registreren. Ook aanwezig was mevrouw Raquel Spanner van de unit Sociale Zaken. Zij informeerde het publiek verder over het programma ter vervanging van duurzame goederen.
Waarnemend gezaghebber Julian Woodley benadrukte het belang van de herbouw van stevigere, stabielere woningen om toekomstige orkanen te kunnen weerstaan. Projectmanager de heer Mel Raboen de Sanchez Pacheco informeerde over de samenwerking met de New Challenges Foundation. Jongeren die eerder in contact zijn geweest met gerechtelijke autoriteiten krijgen de mogelijkheid om sociaal betrokken te worden bij het wederopbouwproces. “Het is belangrijk dat deze jongeren een tweede kans krijgen en zich opnieuw geaccepteerd voelen in de samenleving, zodat ze op het rechte pad blijven. Dit project kan hier echt bij helpen. Het is belangrijk om te melden dat de reconstructie van Statia ons allemaal aangaat. Daarom worden ook enkele sociale initiatieven ondernomen en uitgevoerd om dit prachtige eiland Statia nog mooier te maken. Laten we dit samen doen, de wederopbouw van Statia komt uit het hart”, aldus dhr. Raboen de Sanchez Pacheco.

De projectmanager vertelde tijdens de bijeenkomst verder dat lokale aannemers binnenkort beginnen met het herbouwen van Sint Eustatius. Als de contracten aan het einde van deze week worden getekend, begint de eerste fase van de wederopbouw van het eiland officieel. Aannemers krijgen een periode van drie maanden om de eerste woningen te voltooien, die van de mensen die het hardst zijn geraakt. Verder wees hij op het belang van The Lions Club voor Sint Eustatius, dat wordt gebruikt voor veel activiteiten. Sociaal gezien is het een essentiële pijler, stelde hij. Daarom worden de noodzakelijke materialen voor het herstel van de schade aan de Lions Den door de Rijksoverheid geleverd.