Marineschip Snellius klaar met hydrografische taken Caribisch gebied

D190907SH0013.jpg

Vorige week is het hydrografisch opnemingsvaartuig Zr.Ms. Snellius begonnen aan de oceaanoversteek vanaf het Caribisch gebied naar thuishaven Den Helder. De afgelopen drie maanden heeft het hydrografische opnemingsvaartuig de huidige zeekaarten gecontroleerd. Dat gebeurt aan de hand van een sonar. Daarmee is de zeebodem rond de Caribische eilanden opnieuw in kaart gebracht. Daarnaast gebruikte de bemanning van de Snellius apparatuur om eventueel voor de scheepvaart gevaarlijke objecten op de zeebodem te detecteren. Naar verwachting is het schip en haar bemanning voor de kerstdagen weer in Nederland.

Foto: Zr.Ms. Snellius en Zr.Ms. Johan de Witt afgemeerd op Sint Maarten voordat zij richting de Bahama’s om noodhulp te leveren na orkaan Dorian.

Het merendeel van de reis heeft de Snellius rondom Sint Maarten, Sint Eustatius, Saba en de Saba Bank gevaren. In de laatste weken van haar reis heeft het schip opnames gemaakt bij Aruba, Curacao en Bonaire. In dit gebied waren de werkzaamheden met name gericht op de havens en de bijbehorende aanlooproutes voor schepen.

Naast opnametaken heeft de Snellius –samen met Zr.Ms. Johan de Witt- in september ook noodhulp geleverd op de Bahama’s nadat dit eiland werd getroffen door orkaan Dorian. Vanaf de Snellius zijn de aanlooproutes van de verschillende havens op de Bahama’s verkend voor de landingsvaartuigen van de Johan de Witt.


Zr.Ms. Snellius is een hydrografisch opnemingsvaartuig. Het schip beschikt over geavanceerde sonarapparatuur, waarmee de zeebodem in kaart gebracht kan worden. Op die manier kunnen zeekaarten worden gemaakt én kunnen kustgebieden in kaart worden gebracht. De marine levert zo een bijdrage om veilig door de wateren van het Nederlands koninkrijk te navigeren.

Comments are closed.

scroll to top