25 jaar samenwerking counterdrugsoperaties Nederlandse Marine en Amerika

Drugsbestrijding in de Caribische regio doen we niet alleen. 25 jaar geleden sloot de Nederlandse marine zich aan bij de Amerikaanse drugsbestrijdingsorganisatie Joint Interagency Task Force South (JIATF-S) in Key West, Florida. Sinds die tijd maakt CZMCARIB als ondercommandant CTG4.4 deel uit van de internationale strijd tegen de georganiseerde misdaad in de regio. Tijdens het recente havenbezoek van het stationsschip Zr. Ms. Groningen aan Key West zijn de directeur van JIATFS, schout-bij-nacht DeQuattro en admiraal Keck (plaatsvervangend directeur) verwelkomd aan boord door de recent aangetreden commandant van het schip, overste van der Kraan, en werd stil gestaan bij de langdurige samenwerking.

Als CTG4.4 draagt de Nederlandse marine bij aan veiligheid in de regio. De kleine (eiland)staten in de Caribische regio, waaronder de Nederlands Caribische eilanden zijn alleen niet opgewassen tegen de georganiseerde misdaad gericht op de smokkel van drugs en wapens. De oplossing ligt in internationale samenwerking Daarom werken 20 landen uit de Latijns-Amerikaanse en Caribische regio samen met het Amerikaanse JIATFS om de smokkel te bestrijden.

Drugscriminaliteit is een wereldwijd probleem. In de Caribische regio wordt voornamelijk cocaïne gesmokkeld, op weg naar de Verenigde Staten of Europa. Vaak gaat dat gepaard met mensensmokkel en wapensmokkel. Geweld gerelateerd aan de drugssmokkel kost jaarlijks honderden mensenlevens, waarbij ook veel onschuldige slachtoffers vallen. Daarnaast zorgt de drugsproblematiek voor veel overlast en hoge kosten, voor bijvoorbeeld gezondheidszorg, veiligheid en onderwijs.