Wees alert op cybercrime!

De laatste tijd neemt het aantal meldingen van cybercrime op Sint Maarten toe. Het kan dan gaan om simpele oplichting via internet of om zorgvuldige uitgevoerde BEC-fraude, maar ook andere vormen van cybercrime komen voor.

Het gaat bij internetoplichting om goederen die via internet worden gekocht en vooraf worden betaald maar die nooit worden geleverd. Maak dus altijd goede afspraken met uw wederpartij over wanneer en hoe het door u gekochte goed wordt geleverd en wanneer u ervoor betaalt. Daarmee is veel ellende te voorkomen.

BEC-fraude is Business E-mail Compromise fraude. Hierbij komt een criminele organisatie bijvoorbeeld in handen van het e-mailadres en de inloggegevens van een medewerker – vaak een directeur – van een bedrijf, waarna dit wordt gebruikt om een andere medewerker – vaak een financiële medewerker – uit te lokken om een geldbedrag over te maken naar een bepaalde bankrekening. Het geld is vaak al overgemaakt en verdwenen voordat het betrokken bedrijf constateert dat de directeur geen opdracht heeft gegeven voor de betaling, maar dat dit iemand anders is geweest.

De schade kan hierbij enorm oplopen. U kunt zich tegen BEC-fraude wapenen door uw medewerkers te trainen en bewust te maken van de gevaren van cybercrime. Het is daarnaast belangrijke om goede interne procedures te hebben voor het overmaken van grote geldbedragen. Laat uw medewerkers altijd controleren of de opdracht inderdaad van u – en niet van een crimineel – komt. Een aantal algemene tips om cybercrime te voorkomen:  Gebruik een sterk wachtwoord zoals bijvoorbeeld een lange wachtzin. Deze is voor u gemakkelijk te onthouden en voor criminelen moeilijk te achterhalen.  Zorg dat uw computer en smartphone goed beveiligd zijn en installeer beveiligingsupdates zodra ze beschikbaar zijn.  Maak gebruik van een virusscanner, firewall en scriptblockers. Scriptblockers zijn appplicaties die scripts tegenhouden die een virus kunnen bevatten.  Klik niet zomaar op een link. Zeker niet als u deze link per e-mail krijgt toegezonden van iemand die u niet kent.  Geef nooit uw inloggegevens af. Bedrijven zullen daar immers nooit om vragen. Criminelen vragen daar wel om.  Maak regelmatig een back-up van uw waardevolle bestanden (bijvoorbeeld foto’s, video’s, documenten enzovoort).  Verander regelmatig het wachtwoord van uw wifi-netwerk om te voorkomen dat dit door onbevoegden gebruikt wordt.

 Als het te mooi is om waar te zijn dan is het dat ook. Kortom, blijf zelf altijd alert.

Het Openbaar Ministerie heeft een Officier van Justitie en een parketsecretaris belast met de bestrijding van cybercrime. In geval van vragen of opmerkingen over cybercrime kunt u altijd contact zoeken met het Openbaar Ministerie.