Tweedaagse training kandidaatsleden politieke partijen Bonaire

In aanloop naar de verkiezingen van 20 maart 2019 heeft er een tweedaagse training plaatsgevonden voor kandidaatsleden van politieke partijen op Bonaire. Het Openbaar Lichaam Bonaire heeft dit in samenwerking met het Ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) en Koninkrijksrelaties, de Wethoudersvereniging en de Universiteit van Aruba georganiseerd.

Tijdens de tweedaagse training, die plaatsvond bij Plaza Beach Resort Bonaire, zijn verschillende ervaren trainers diep ingegaan op wat een raadslid of bestuurder op Bonaire dient te weten in zijn of haar specifieke rol, om het werk zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren. Behandelde onderwerpen waren onder andere goed eilandsbestuur, leiderschap en effectief communiceren. Daarbij bleef het niet alleen bij de theorie. Er werd ook een verbinding gemaakt met de dagelijkse praktijk. Daarnaast hebben de deelnemers ook hun kennis vergroot over het functioneren van de Eilandsraad en het Bestuurscollege in het algemeen.

Gezaghebber Edison Rijna was hierbij ook aanwezig en was zeer te spreken over de tweedaagse trainingen en het feit dat de participanten, ondanks hun ideologische en politieke verschillen, zeer collegiaal samen met elkaar hebben opgetrokken. Dit geeft hoop voor een positieve impuls aan de lokale democratie. Verder heeft het programma het mogelijk gemaakt dat de nieuwe Eilandsraad en het Bestuurscollege direct na de verkiezingen van 20 maart aanstaande een succesvolle start kunnen maken. Ter afsluiting ontvingen de participanten een deelnamecertificaat. Vrijwel alle politieke partijen hebben meegedaan aan de tweedaagse training.

Het Openbaar Lichaam zal samen met eerder genoemde partners periodiek trainingen en cursussen blijven geven gedurende de nieuwe zittingsperiode. Hierdoor krijgen de raadsleden en eilandgedeputeerden structureel informatie en instrumenten aangereikt om hun wettelijke taken op niveau uit te kunnen voeren. Het democratische proces wordt zo steeds verder versterkt.