Officier van Justitie eist een gevangenisstraf voor de duur van meer dan 20 jaar voor de liquidatie van Franky Brunache

Het Openbaar Ministerie heeft een gevangenisstraf voor de duur van 22 jaar gevorderd tegen H.H.M. (24) en 24 jaar gevorderd tegen H.F.M. (27) voor de liquidatie van Franky Brunache in Hope Estate op 24 januari 2017.

Voor verdachte H.F.M. (27) heeft de Officier van Justitie een hogere gevangenisstraf gevraagd. H.F.M. heeft namelijk al drie keer een strafbaar feit gepleegd in een lopende proeftijd. Ook de liquidatie werd in een lopende proeftijd gepleegd. Om die reden heeft de Officier van Justitie ook de tenuitvoerlegging van die voorwaardelijk opgelegde gevangenisstraf van 1 jaar gevraagd.

“Sint Maarten kampt al jaren met ernstige en zware criminaliteit. Op sommige momenten lijken schietpartijen – al dan niet met dodelijke afloop – wel aan de orde van de dag. Hiertegen kan alleen door hard ingrijpen van politie en justitie worden opgetreden met de bedoeling een en ander een halt toe te roepen,” aldus de Officier van Justitie.

Volgens de Officier van Justitie hebben beide verdachten hebben tezamen in vereniging de moord op Franky Brunache gepleegd, waarbij H.H.M. de vluchtauto heeft geregeld en bestuurd en H.F.M. de vermoedelijke schutter is geweest.

“Moord is een van de zwaarste delicten, zo niet het zwaarste, uit het Wetboek van Strafrecht. Het gaat hier om een moord die alle kenmerken heeft van een liquidatie. Franky Brunache is op 20 meter van zijn woning geliquideerd, notabene 20 minuten voor zijn verjaardag. Het gaat hier overduidelijk om brutaal, gewetenloos en niets ontziend geweld.”

Verder vindt dat gewetenloze geweld plaats in een woonwijk en er hadden – behoudens de inzittenden van de auto – ook gemakkelijk andere slachtoffers kunnen vallen. In ieder geval heeft deze liquidatie in de wijk Guana Bay en ook elders op Sint Maarten voor veel onrust gezorgd.

Het Om brengt hierbij in herinnering dat op Sint Maarten de kans om (dodelijk) slachtoffer te worden van een geweldsdelict bijna 25 keer zo hoog is als bijvoorbeeld in een land als Nederland. Het gaat voor wat betreft de strafmaat in het onderzoek BROCCOLI niet alleen om generale preventie, maar natuurlijk ook om specifieke preventie. “De Sint Maartense samenleving moet zo lang mogelijk tegen deze verdachten worden beschermd,” aldus de Officier van Justitie.