Pas op met online auto kopen in VS

Bij de politie in Caribisch Nederland zijn in de afgelopen maanden diverse aangiftes binnen gekomen van oplichting via internet.
Op internet staan diverse advertenties van goede en betaalbare auto’s uit de Verenigde Staten. De auto’s worden voor een goede prijs te koop aangeboden en alle informatie over de auto staat netjes in de advertentie vermeld. Onderhandelingen met de verkoper lijken allemaal legitiem. De koper moet in eerste instantie alleen maar een aanbetaling doen en de rest pas betalen bij aankomst van de auto. Ook krijgen de kopers een nette brief van de verscheper dat de auto op het schip gezet zal worden en dat men deze kan volgen via de track&trace code uit de brief.
Voor verzekering en kosten van een container moet men echter nog wat extra betalen. Nadat de aanbetaling, de verzekeringskosten en de kosten voor de container zijn betaald, horen de kopers vaak niets meer. Als men contact zoekt met de verkoper of de verscheper blijkt altijd dat de container met de auto in beslag is genomen door de douane. Vaak in verband met het feit dat er ook verdovende middelen en/of wapens in de container waren aangetroffen.
Deze auto’s komen nooit meer aan en de slachtoffers krijgen hun geld niet meer terug.
Het Korps Politie Caribisch Nederland adviseert dan ook om voorzichtig te zijn bij het kopen van auto’s via internet. Mocht u zelf ook zoiets overkomen zijn, dan kunt u aangifte doen bij de politie.