PRIJSVERGELIJKER OKTOBER GEPUBLICEERD

Transparantie van prijzen is in het belang van de consument. De prijsvergelijker die de consumentenorganisaties FTpKB en Unkobon in samenwerking met EZK publiceren, geeft maandelijks een transparant en objectief inzicht in de prijzen van een mandje van 60 producten bij 15 supermarkten. Met de prijsvergelijker is in één oogopslag te zien hoe de prijsverhouding is tussen deze 15 supermarkten.
In oktober zijn de prijzen van het mandje iets gedaald ten opzichte van de prijzen van september. Gemiddeld daalden de prijzen met bijna 2%. De laagste gevonden prijzen daalden met bijna 1% en de hoogste gevonden prijzen daalden met bijna 3%.
De grote prijsdalingen die we zien bij sommige supermarkten hebben voornamelijk als oorzaak dat er in oktober van een product behalve een A-merk, ook een goedkoper (huis)merk wordt aangeboden.
Uit de vergelijking van de indexcijfers van de afgelopen drie maanden kan voorzichtig worden geconcludeerd dat de duurdere supermarkten opschuiven naar het midden. Die worden dus relatief minder duur.
De prijzen zijn gestandaardiseerd per kilo, per liter of per stuk. Op de website unkobon.org staan de prijswaarnemingen van alle producten per supermarkt. Met deze detailgegevens is te zien voor welke 12 producten de nummer twee van de lijst de goedkoopste is. Ook is te zien dat het totaal van de hoogste prijzen ($495) maar liefst 2,4 maal zo hoog is als het totaal van de laagste prijzen ($206). Consumenten die prijsbewust kopen, besparen dus honderden dollars per maand.