EERSTE PRIJSVERGELIJKER BONAIRE

Op 30 augustus 2018 wordt de eerste prijsvergelijker Bonaire gepubliceerd.
Met deze prijsvergelijker kunnen consumenten op Bonaire gemakkelijk zien welk bedrag ze in welke supermarkt moeten betalen voor een standaard mandje van 60 verschillende boodschappen. Het mandje bestaat uit dagelijkse boodschappen zoals groente, vlees, brood. Maar bevat
ook producten zoals waspoeder, shampoo en toiletpapier.

Prijsbewustzijn stimuleren
Het project prijsvergelijker wordt in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat uitgevoerd door Unkobon, in samenwerking met Fundashon Tienda pa Konsumidó Boneiru (FTpKB).
Het doel van het project is het creëren van prijsbewustzijn bij de inwoners van Bonaire. Iedere maand wordt de prijsvergelijker in een aantal kranten en op www.unkobon.org gepubliceerd. Ook via andere kanalen, zoals Facebook en de radio wordt over de prijsvergelijker gecommuniceerd, om een zo breed mogelijk publiek te bereiken.

Prijswaarnemingen
Er is een productenlijst (boodschappenmandje) van 60 producten samengesteld, die een gemiddeld huishouden regelmatig nodig heeft. Bij de prijsvergelijking gaat het om de goedkoopste variant per supermarkt van deze 60 specifieke producten.

Waarnemers van het project prijsvergelijker gaan maandelijks op pad en bezoeken 15 supermarkten. Deze winkels geven een representatief beeld en liggen verspreid over de verschillende wijken op Bonaire. De 15 supermarkten hebben hun medewerking toegezegd. De waarnemers hebben allemaal ervaring op het gebied van prijswaarnemingen. Ze bezoeken de winkels in tweetallen en bezoeken alle deelnemende winkels twee keer, de tweede keer is om goed te kunnen controleren of er geen fouten zijn gemaakt. Zij gaan professioneel en transparant te werk.

Bewuste keuze maken
De prijsvergelijkingen zijn geen prijscontroles. Er wordt uitsluitend genoteerd wat de prijs van een product is en deze prijzen worden verwerkt in een overzicht. Dit overzicht wordt maandelijks gepubliceerd en de consumenten
kunnen aan de hand van deze prijsvergelijker zelf goed geïnformeerd – en bewuster – een keuze maken waar zij hun boodschappen gaan doen.