EMERALD ONDERZOEK

De zaken tegen verdachten in het onderzoek “Emerald” van het Team Bestrijding Ondermijning (TBO) werden deze week vervolgd in de rechtbank op Sint Maarten.

De zaken tegen C.E. en S.D. zijn dinsdag, 27 maart 2018 vervolgd in de rechtbank op Sint Maarten en de verdachten A.K.L. en S.W. waren voor het eerst in de rechtbank verschenen. De zaak tegen Parlementslid C.B. is op donderdag, 29 maart 2018 vervolgd. Het “Emerald” onderzoek is onder andere tegen de eigenaren van 7 eenmansbedrijven. Zij worden verdacht van het ontduiken van inkomsten- en omzetbelasting in een corruptie traject in de haven van Sint Maarten tussen 2012-2016. De bedrijven onthielden Sint Maarten meer dan 6 miljoen gulden aan belastinginkomsten. De eis van de Officier van Justitie was 15 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf en een geheel voorwaardelijke geldboete van 250.000 gulden en een proeftijd van 2 jaar voor de verdachten C.E., S.D., S.W. en A.K.L.

Voor de verdachte C.B. heeft de Officier van Justitie een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 18 maanden geeist en een geheel voorwaardelijke geldboete van 250.000 gulden met een proeftijd van 2 jaar. De officier van Justitie heeft deze zwaardere straf geëist voor C.B. omdat hij als parlementslid een beter voorbeeld had moeten geven.

De vijf eenmanszaken zijn constructie bedrijven die op de haven van Sint Maarten hebben gewerkt. De Officier van Justitie heeft zware straffen geeist met als boodschap dat corruptie niet wordt geduld. Ook als preventie voor corruptie in de bouwsector, vooral nu dat Nederland een bedrag van 550 miljoen euros aan wederopbouwfondsen heeft gereserveerd voor Sint Maarten na orkaan Irma. Het gerecht zal het vonnis op dinsdag 17 april 2018 uitspreken. De Officier van Justitie heeft beroep ingesteld tegen het vonnis van de rechter in de zaak tegen de verdachten A.E.A. and K.G.F., die ook verdachten zijn in het “Emerald” onderzoek. Deze twee verdachten hebben een taakstraf en voorwaardelijke gevangenisstraf gekregen.