Dierenmishandeling is strafbaar

Op 20 januari 2018 werd een foto gemaakt van een hond die aan een touw werd voortgesleept achter een personenauto. De foto verscheen op facebook en op 22 januari 2018 hebben een groep betrokken burgers aangifte gedaan van dierenmishandeling bij het politiebureau in Philipsburg, Sint Maarten.

Uit het onderzoek is niet vasthouden te staan of de hond al dood was of nog leefde op het moment dat het incident heeft plaatsgevonden. Volgens de verdachte was de hond al dood en koos hij ervoor om het kadaver aan de auto vast te binden en naar de vuilnisbelt te brengen.

Wel zorgde de actie van de verdachte voor een gevaarlijke situatie voor anderen op de openbare weg. Daarom legde het Openbaar Ministerie op basis van artikel 5 van de verkeersverordening een voorwaardelijk sepot op. Een voorwaardelijk sepot betekent dat de verdachte niet vervolgd wordt als hij zich houdt aan een bijzondere en algemene voorwaarde. De bijzondere voorwaarde in deze zaak is dat de verdachte een taakstraf moet uitvoeren en de algemene voorwaarde houdt in dat de verdachte binnen een proeftijd van twee jaar geen nieuwe strafbare feiten mag plegen.

Hoewel dierenmishandeling in dit geval niet bewezen kon worden, waarschuwt het Openbaar Ministerie het publiek dat dierenmishandeling onacceptabel is en daarbij strafbaar is gesteld in het Wetboek van Strafrecht Sint Maarten.