Twee aanhoudingen op Sint Maarten, een woning in beslag genomen

Woensdag 14 februari 2018 zijn door het Team Bestrijding Ondermijning (TBO) twee woningen en een bedrijf op Sint Maarten doorzocht en zijn er twee verdachten aangehouden. Tevens is beslag gelegd op een woning. De aanhouding van F.G. R. (1968) is voortgekomen uit het onderzoek “Emerald”, een onderzoek naar fraude en corruptie in de haven van Sint Maarten. In die zaak stonden vorige week nog 7 verdachten op zitting. In twee van die zaken doet de rechter op 22 februari 2018 uitspraak. De andere zaken worden verder behandeld in de maand maart van dit jaar. De vandaag aangehouden verdachte is lid van het parlement op Sint Maarten, net als de verdachte C.E. B., een van de 7 verdachten die vorige week op zitting stonden. F.G. R. wordt verdacht van het aannemen van steekpenningen en belastingfraude. F.G.R. wordt tevens verdacht van deelname aan een criminele organisatie gericht op het werven van stemmen voor zichzelf. Dit onderzoek draait de Landsrecherche van Sint Maarten onder leiding van het OM van Sint Maarten. Er is op 13 februari 2018 in deze zaak tegen hem gezocht op een adres in de wijk Sucker Garden en vandaag 14 februari 2018 op adressen op het Franse deel, Saint Martin, waaronder op het adres van verdachte zelf. Gegevensdragers en administratie zijn tijdens de huiszoeking in beslag genomen genomen. De tweede aanhouding betreft J.H. B. (1964) en is voortgekomen uit het onderzoek “Larimar”, een onderzoek naar onder meer omkoping van ambtenaren, (politieke) gezagsdragers en personen in de bouwsector. Eerdere acties, waaronder een doorzoeking op 24 januari 2018 bij een bouwbedrijf op Sint Maarten, hebben geleid tot deze aanhouding. De verdachte is de directeur van het bouwbedrijf. Naast deze aanhoudingen heeft het TBO vandaag in hetzelfde onderzoek nog een bedrijfspand doorzocht. Het TBO heeft in verband met de wederopbouw van Sint Maarten na orkaan Irma extra aandacht voor signalen van corruptie en fraude in zowel de publieke sector als de bouwsector. Het Openbaar Ministerie (OM) van Sint Maarten zal gedurende de periode tot aan de verkiezingen extra alert zijn op signalen van het kopen en verkopen van stemmen. Personen die hierover informatie hebben wordt gevraagd hierover – desnoods anoniem – met de Landsrecherche contact op te nemen. Dat kan via telefoon: +1721-5225810