ZVK treft voorzieningen voor efficiënt luchttransport verzekerden

Geen medische uitzendingen verzekerden ZVK naar Venezuela

ZVK-verzekerden van Bonaire, Saba en Sint Eustatius die naar het buitenland voor medische behandeling of consult worden verwezen, gaan niet naar of via Venezuela. Dit maakt het Zorgverzekeringskantoor Caribisch Nederland (ZVK) bekend. De maatregel is genomen vanwege het sluiten van de grenzen tussen Venezuela en Bonaire, Aruba en Curaçao.

Vanuit Bonaire gaan de meeste medische uitzendingen naar Curaçao, Aruba en Colombia. Vanuit Saba en Sint Eustatius worden verzekerden doorgaans naar Sint Maarten/San Martin, Guadeloupe en Colombia medisch uitgezonden. Een klein percentage verzekerden wordt voor medische behandeling naar Nederland verwezen.
ZVK-verzekerden hoeven zich dus geen zorgen te maken over de ontstane situatie tussen het buurland en de eilanden. Maar omdat er nog steeds geen vluchten bij Insel Air mogen worden geboekt, blijft de situatie voorlopig zorgelijk. Ook omdat vluchten van Winair tussen Curaçao en Sint Maarten zijn weggevallen en de komst van CN- Express is uitgesteld.
Voor de dienstverlening van ZVK voor wat betreft luchtverbindingen is de situatie vooralsnog precair. Vliegreizen voor verzekerden moeten zo geriefelijk en efficiënt mogelijk zijn. Om dit te bereiken, moet het ZVK regelmatig speciale voorzieningen treffen.

Inmiddels zijn er afspraken gemaakt met de Arubaanse luchtvaartmaatschappij Aruba Airlines voor vervoer tussen Bonaire, Aruba en Curaçao. Met de Colombiaanse medisch luchtvervoerder SARPA zijn afspraken gemaakt voor vervoer van verzekerden naar de diverse bestemmingen in Colombia.
Betrouwbare, rechtvaardige en toegankelijke zorg zijn waarden waar het ZVK voor staat. Het ZVK blijft zich inspannen voor deze waarden, voor iedereen die recht heeft op zorg.