Nieuw stationsschip marine arriveert in Willemstad

Het nieuwe stationsschip van Defensie in het Caribisch Gebied komt aanstaande vrijdagochtend aan in Willemstad. Het schip fungeert voor de komende 4 maanden als stationsschip in het Caribisch Gebied.

Het multipurposefregat Zr.Ms. Van Speijk van de Koninklijke Marine vaart om 08.30 uur de Annabaai binnen en wordt verwelkomd met saluutschoten vanaf Fort Amsterdam. Een gewapende wacht van de nieuwe landmachtcompagnie in de West voert bij het passeren van de havenhoofden het ceremonieel uit voor het Gouvernementsgebouw bij Fort Amsterdam. Zr.Ms. Van Speijk meert na binnenkomst af aan de Mattheywerf.

Het schip lost Zr.Ms. Zeeland af die de afgelopen maanden actief was in onze regio. De Zeeland is onder andere ingezet bij het verlenen van noodhulp aan Sint Maarten en Dominca na de orkaanpassages Irma, Jose en Maria.

Stationsschip heeft meerdere taken

De komende vier maanden vaart de Van Speijk als stationsschip in het Caribisch Gebied. Naast maritieme presentie en het kunnen geven van noodhulp, is de belangrijkste taak van het fregat het uitvoeren van counterdrugsoperaties. Daarvoor wordt het schip ingezet voor zowel de Koninklijke Marine, de kustwacht Caribisch Gebied en de Amerikaanse geleide internationale counterdrugsorganisatie, ‘Joint Interagency Task Force South’. Op weg naar Curaçao heeft het schip diverse trainingen gedaan, waaronder operaties met haar NH-90 maritieme gevechtshelikopter.

 

Tekst loopt door op volgende pagina

 

Technische specificaties M-fregat:

Algemeen:
waterverplaatsing: 3.300 ton
lengte: 122 meter
breedte: 14,4 meter
diepgang: 6,2 meter
snelheid: 29 knopen

Voortstuwing:
2 Rolls Royce (Spey 1A) gasturbines (33.800 pk totaal)
1 Stork-Werkspoor diesels(9.790 pk)
bemanning: 150-160

Bewapening:
76mm-kanon Oto Melara;
Harpoon-antischeepsraket(AGM-84);
Mark 46-torpedo’s;
Mark 48-verticaal lanceersysteem voor NATO Sea Sparrow (radargeleide luchtdoelraketten);
Goalkeeper-snelvuurkanon voor nabij verdediging;
NH90-maritieme gevechtshelikopter (heeft een uitgebreid radar- en sensorenpakket en kan worden voorzien van torpedo’s en machinegeweren)