Zr. Ms. Van Amstel doet twee drugsvangsten in 48 uur

Het stationsschip van de Koninklijke Marine in het Caribisch gebied, het M-fregat Zr. Ms. Van Amstel, heeft in de nacht van 11 op 12 april 2017 twee partijen cocaïne onderschept. Nog voordat de eerste verdachten en gevonden drugs waren overgedragen aan de US Coast Guard, werd een tweede smokkelvaartuig ingerekend. In totaal is bijna 700 kilogram cocaïne in beslag genomen.

 

Tijdens een schietoefening voor de kust van Curaçao kwam een melding binnen over een verdacht schip. Het bleek te gaan om een snelle kleine motorboot, een zogenoemde ‘go-fast’. Deze bevond zich op dat moment ten noorden van de territoriale wateren van Colombia. Zr. Ms. Van Amstel is in volle vaart richting de opgegeven positie gevaren, waarna de NH-90 boordhelikopter werd ingezet om de ‘go-fast’ te detecteren. Enkele zeemijlen van het vaartuig heeft Zr. Ms. Van Amstel haar beide RHIB’s gelanceerd met een boardingteam van de Amerikaanse Kustwacht. De NH-90 heeft de beide RHIB’s vervolgens naar het verdachte vaartuig gedirigeerd. Toen de RHIB’s vlakbij kwamen werden verdachte pakketten vanuit de go-fast in zee gegooid. Door het bijlichten vanuit de NH-90 konden deze snel worden teruggevonden. Tien pakketten werden uit het water gevist en aan boord van de ‘go-fast’ werden drie bemanningsleden en nog drie verdachte pakketen aangetroffen. Aangezien het smokkelvaartuig niet meer zeewaardig was, werden de bemanningsleden en hun smokkelwaar aan boord genomen van Zr.Ms. Van Amstel. Na onderzoek bleken de pakketten cocaïne te bevatten. In totaal gaat het om ongeveer 325kg.

Foto drugscase AMST 4

 

 Tweede smokkelvaartuig

 

Nog voordat de drie bemanningsleden en de in beslag genomen cocaïne konden worden overgedragen aan de Amerikaanse Kustwacht kwam een nieuwe melding binnen. Een verkenningsvliegtuig van de Kustwacht Caribisch Gebied (type Dash-8) lichtte Zr.Ms. Van Amstel in de nacht van 12 op 13 april 2017 in over een nieuw verdacht contact.  Wederom werd de NH-90 maritieme gevechtshelikopter er op afgestuurd. Het verdachte vaartuig reageerde niet op de verschillende stopsignalen, die vanuit de helikopter werden gegeven.  Waarschuwingsschoten waren nodig om het tot stoppen te dwingen. Hierna kon met beide RHIB’s en het Law Enforcement Detachment (LEDET) van de Amerikaanse Kustwacht, een boarding worden uitgevoerd. 15 balen cocaïne (zo’n 350 kg) werden in beslag genomen. De opvarenden werden aangehouden en samen met de contrabande overgedragen aan een vaartuig van de U.S. Coast Guard. De Commandant van Zr.Ms. Van Amstel, Kapitein-Luitenant ter Zee H.J.F. Toebast, sprak na afloop van twee geslaagde acties binnen een zeer kort tijdsbestek.

 

Namens de Commandant der Zeemacht in het Caribisch gebied voert Zr. Ms. Van Amstel momenteel anti-drugsoperaties uit in de Caribisch Zee. Het schip en haar bemanning maakt daarbij deel uit van een permanente multinationale drugsbestrijdingsoperatie geleid door het Joint Interagency Task Force South. Het schip opereert binnen een Taskgroup waarover de Commandant der Zeemacht in het Caribisch het commando voert. Anti-drugsoperaties zijn één van de hoofdtaken van Defensie in het Caribisch Gebied.•