M. voor het TBO in Rotterdam aangehouden

Op verzoek van het Team Bestrijding Ondermijning (TBO) is  op donderdag 23 augustus in Rotterdam door de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD) de verdachte R.M. aangehouden. Door de rechter-commissaris op Sint Maarten was al eerder zijn voorlopige hechtenis bevolen.

De aanhouding en het bevel voorlopige hechtenis is voortgekomen uit het onderzoek “Larimar”, een onderzoek naar (ambtelijke) corruptie, witwassen en het betalen en aannemen van steekpenningen in de bouwsector op Sint Maarten.
R.M. is ook verdachte in het Nederlandse onderzoek “Frozen”, waarin één van de bouwbedrijven waarvan verdachte geld heeft ontvangen door de FIOD en het Functioneel Parket (FP) wordt onderzocht. TBO en FIOD werken nauw samen in deze zaken.

In samenwerking met opsporingsautoriteiten in Sint Maarten, Saint-Martin, Nederland en Spanje zijn daarnaast in deze landen beslagen gelegd op onroerende en roerende goederen –woningen, appartementen, bankrekeningen, schilderijen- van R.M. en hebben doorzoekingen plaatsgevonden

Uit onderzoek is onder andere gebleken dat R.M. door de jaren heen op verschillende bankrekeningen op naam van offshores miljoenen dollars heeft ontvangen van verschillende (bouw)bedrijven. R.M. wordt ervan verdacht dat hij (een deel van) deze gelden heeft doorbetaald aan politici op Sint Maarten.

Door deze werkwijze heeft R.M. een geschat wederrechtelijk verkregen voordeel genoten van ongeveer NAF 9 miljoen (ongeveer USD 5 miljoen).

Het TBO heeft in verband met de wederopbouw van Sint Maarten na orkaan Irma extra aandacht voor signalen van corruptie en fraude in zowel de publieke sector als de bouwsector.